Lingvalna ortodoncija

Da li lečenje traje duže?

Ne, u poređenju sa tradicionalim fiksnim aparatom, lečenje je nekad čak i kraće. U nekim slučajevima efekat se postiže znatno ranije zahvaljujući tome što se sila koja dovodi do pomeranja zuba primenjuje sa unutrašnje strane zuba.

Da li je lingvalni aparat efikasan?

Ne samo da je efikasan nego će ovaj aparat promeniti Vaš izgled! Ako su Vaši zubi nepravilno raspoređeni oni utiču na harmoničan izgled Vašeg lica. Zubi, svojim pravilnim rasporedom ne samo da omogućavaju pravilan zagriz, funkcionalnost viličnog zgloba i zdrave desni, nego čine i Vaše lice mnogo privlačnijim. Lingvalni fiksni aparat je jednako efikasan kao i tradicionalni, vestibularni a dodatna prednost je to što Vam omogućava da svaki dan u ogledalu pratitite prolepšavanje Vašeg osmeha.

Da li postoji starosna granica za nošenje lingvalnog aparata?

Limit ne postoji! Mnogi često misle: "Ja sam prestar za to", ali to apsolutno nije istina. Čak i pacijenti u 6-oj deceniji života mogu nositi fiksnu.

Da li svi mogu da nose lingvalni fiksni aparat?

Da, većina tinejdžera i odraslih može. Izuzetak postoji kod osoba sa izuzetno sitnim zubima ili specifičnim, retkim kombinacijama malokluzija.

Da li je lako održavati higijenu u ustima?

Kao i uvek, neophodno je redovno održavanje higijene usne duplje, pranjem zuba nakon svakog jela. Uz redovne kontrole ovo je sasvim dovoljno za sprečavanje nastanka karijesa.

Da li su nekomfornije nego tradicionalne proteze?

Početna neprijatnost je slična onima koje prouzrokuju tradicionalni vestibularni fiksni aparat. Razlika je u tome što su bravice kod lingvalne tehnike u kontaktu sa jezikom dok su tradicionalne u kontaktu sa usnama i obrazima. Jezik se navikne već nakon 5-15 dana, a eventalno "šušknje" se gubi u tom periodu.

Sem estetskih, da li postoje i druge prednosti ?

Da. Kako je unutrašnja strana zuba robusnija i manje podložna gubljenju minerala i nastanku karijesa, manja je i verovatnoća da zbog fiksnog aparata nastane karijes.

Koliko često treba da dolazim na kontrole?

Kontrole se u početku lečenja zakazuju na svakih šest nedelja, a kasnije postaju učestalije - na svake 4 nedelje. Retke su situacije da je neophodno da se kontrola mora zakazati za 2 nedelje.